Videochat legal - ce trebuie să știi despre acest subiect?

Postat de Ina la 05.06.2020

Videochat legal - ce trebuie să știi despre acest subiect?

Dacă ești tentată să începi o carieră în acest domeniu sau pur și simplu îți dorești să afli mai multe despre subiect, este firesc să îți pui întrebări despre aspectele de natură legală. Ca orice alt business, videochatul se supune unor condiții de desfășurare și este indicat să fii cât mai informată în legătură cu normele aflate în vigoare.

Videochatul presupune conversația în mediul online cu clienții tăi sau ai studioului la care lucrezi. Acest job nu implică interacțiunea fizică cu cei care plătesc pentru acest serviciu. Ei pot fi pot fi persoane din țară sau din străinătate. În România, o astfel de activitate este conformă cu normele legale și poate fi desfășurată fără probleme, atât timp cât sunt îndeplinite toate regulile aplicate oricărui alt business: respectarea contractului, a normelor de siguranță în locul în care se desfășoară munca etc.

De aceea, chiar dacă este un domeniu privit cu scepticism de anumite persoane, alegerea de a practica îți aparține în întregime ție și numai ție, ca în cazul oricărui alt job. Dacă ești încrezătoare că poți fi un model bun, atunci simte-te liberă să îți pui în valoare calitățile și chiar să dezvolți aptitudini noi, toate acestea în schimbul unei remunerații satisfăcătoare.

Similar cu celelalte ocupații, videochatul se desfășoară în legalitate atât timp cât există un contract, iar prevederile acestuia sunt respectate de către părțile implicate. Cel mai des, activitatea devine ilegală dacă se practică evaziunea fiscală, mai exact, dacă nu sunt plătite taxele și impozitele aferente.

Dacă decizi să practici videochat acasă, atunci te vei ocupa singură de plata sumelor datorate către stat. Acestea sunt simplu de calculat și te poți informa pe site-ul Agenției Naționale Anti-Fraudă despre ce anume ai de făcut. În caz contrar, pentru a te asigura că nu vei întâlni probleme ulterioare în activitatea ta, fii atentă la o serie de aspecte care dovedesc seriozitatea studioului cu care vrei să colaborezi.

Primul pas pe care trebuie să îl faci este să te documentezi pe Internet despre cei prin intermediul cărora vei lucra. Așadar, caută opinii și date despre ei, pentru a vedea dacă au un istoric în regulă și dacă funcționează în deplină conformitate cu legea, în ce privește aspectele financiare, plata la timp a veniturilor, respectul față de angajați. Poți afla de la foste colaboratoare dacă au fost mulțumite de felul în care au fost tratate sau nu. Din păcate, în orice industrie există persoane care vor să profite de pe urma celor care își doresc să muncească, așa că ai grijă să alegi un studio de videochat cu reputație în regulă.

Apoi, observă modul în care ești tratată în perioada anterioară angajării. Dacă ai parte de semne care îți indică nereguli în desfășurarea activității, gândește-te bine înainte să alegi acel studio. În mod normal, reprezentanții acestuia ar trebui să se comporte respectuos și să îți ofere toate informațiile legate de modul în care vei lucra. Pune-le toate întrebările la care dorești răspuns și asigură-te că nu rămâi cu nelămuriri. Dacă persoanele respective se eschivează și nu oferă detalii concrete, înseamnă că nu merită încrederea ta.

Momentul adevărului vine la semnarea contractului. Acesta trebuie să fie valabil atunci când tu începi activitatea. Nu accepta ca acest aspect să fie tergiversat, deoarece este în detrimentul tău. Astfel riști să fii părtașă la “muncă la negru”, ceea ce este ilegal. De asemenea, citește cu mare atenție toate detaliile trecute în document și asigură-te că înțelegi cu adevărat ce anume te obligi să faci prin semnarea contractului, și pentru cât timp. Dacă hotărăști să te angajezi în videochat , aceste aspecte sunt absolut necesare.

Unul dintre cele mai importante lucruri în legătură cu legalitatea videochatului îl reprezintă vârsta. În România, este interzisă practicarea acestei ocupații de către persoanele care nu au împlinit încă 18 ani.

Așadar, videochatul este legal în România, iar după ce ai luat în considerare toate aceste aspecte, nu-ți mai rămâne decât să începi lucrul și să te bucuri de avantajele acestui job. Fii tu cea decide cum îți câștigi existența și nu îi lăsa pe alții să-ți influențeze viitorul!